Two minutes and then you die

Așa mi-a spus un geolog elvețian în Myanmar, pe malul mării, în timp ce ne uitam la un șarpe lung și subțire ce șerpuia pe nisip, părea că e bolnav sau că nu e în regulă oricum. Mi-a explicat că e unul dintre cei mai periculoși șerpi din zonă, dar că în apă nu atacă pentru că are unde fugi.

Însă zilele astea propoziția a căpătat cumva o altă semnificație. Mi se pare că viața noastră e așa. Știu că am amintiri de acum 20 de ani. Chiar de acum 30. Dacă mă strofoc nițel, îmi amintesc și senzații, mirosuri. Cu toate astea, toate informațiile stocate în capul meu despre propriul trecut par să reducă totul la … două minute. Sau ceva p-acolo. Am făcut cutare și cutare lucru, am fost în cutare și cutare loc.. și aia e viața. Și apoi mori.

În ultimele șase luni au murit 3 oameni tineri pe care-i cunoșteam. Nu eram cu niciunul foarte apropiată, însă moartea lor m-a afectat mai mult decât aș fi crezut. Pe Ema a călcat-o mașina într-un sat din județul Sibiu. Ovidiu a făcut infarct. Cosmin s-a sinucis. Am stat și m-am gândit mult la ei, la cum i-am cunoscut, ce am amintiri am cu ei, ce știam despre ei în prezent. Mi se pare în continuare ireal că nu mai sunt.

În același timp, am senzația asta acută de fragilitate a propriei vieți. Dacă mor mâine? Mă ia panica instant. Nu numai pentru că n-am făcut aia și ailaltă, că n-am apucat să văd cutare loc sau să simt alte lucruri. Ci pentru că nu sunt gata. Dar suntem vreodată gata să murim? Sigur, probabil că moartea e unul dintre cele mai dezbătute subiecte din istoria omenirii, asta ne chinuie pe toți de la bun început și n-o să mă apuc eu acum să descopăr apa caldă. Însă voiam să scriu rândurile astea pentru mine însămi, să-mi amintească mai încolo de senzația asta de panică și neputință și tristețe adâncă. Pentru că probabil asta e cea mai bună motivație să fii tot timpul, pe cât se poate, prezent. Și să trăiești.

This entry was posted in aberatii and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.