Cum n-am plecat (deocamdata) in Birmania

Mai siti cand va spuneam cu incantare ca urmeaza sa plec in Birmania/Myanmar in ianuarie? Si ca ce tare e chestia asta, mai ales ca imi doresc de ceva vreme sa ma duc undeva la soare cand aici e frig? Well… not so fast, you anxious and naive European tourist!

In ziua plecarii, ne prezentam la Otopeni sa facem check-in si sa pornim in calatorie. Ruta era Frankfurt – Bangkok – Yangon. Dam pasapoartele unei dudui care ne spune ca ne trebuie viza pentru Myanmar. In cunostinta de cauza, ii spun ca nu avem acum nevoie, ca viza ni se acorda pe aeroport contra unei sume, dupa ce am completat un formular si le-am dat si cate doua poze color. Se duce la sefa ei. Se intoarce sa ne intrebe daca nu avem nici un alt document care sa ateste ceva legat de viza. Sau macar o invitatie. N-avem nimic, am raspuns. Apare si sefa ei. Ne trimite la biroul de ticketing Austrian/Lufthansa. Noi urma sa zburam cu Lufthansa, iar la birou o domnisoara afla care este problema noastra, o suna si pe sefa dumneaei, raspunsul era “NU, clar”. Nu ne lasau sa plecam. Eram cumva siderata pentru ca:

1. informatiile despre viza de Myanmar mi le-am luat de pe site-ul mae.ro (acolo unde te interesezi, ca tot romanul, ce ai nevoie cand vrei sa pleci intr-o tara straina mai putin batuta de europeni). Acolo aflu “Începând cu data de 1 februarie 2013, cetăţenii români pot primi viză de intrare la sosirea pe Aeroportul Internaţional Yangon. Informaţii suplimentare cu privire la acordarea vizelor pot fi obinute accessând pagina de internet http://www.mofa.gov.mm” (de aici). Am cercetat, desigur, si site-ul birmanez indicat. Informatia cu pricina se gaseste aici, unde mie mi s-a parut cat se poate de clar, avand in vedere si prezenta Romaniei in lista, ca acelea sunt actele de care am nevoie.

2. cu toate acestea, Lufthansa are alte informatii despre regimul vizelor in Myanmar pentru cetatenii romani! In sistemul lor scria ca am nevoie de o scrisoare de pre-aprobare a vizei (!!!) sau o invitatie care sa dovedeasca faptul ca-mi va fi acordata viza.

Pana sa apara sefa de tura nr 2 si pana sa aflam exact care e treaba, era prea tarziu. Ne-am vazut avionul decoland fara noi si, in continuare siderati, am asteptat sa fim transportati inapoi acasa. Am intrat din nou pe net si am verificat informatiile. Astea erau, fara nici o urma de indoiala. M-am intrebat unde as fi putut sa ma interesez despre asta, altundeva decat la Ministerul de Externe – Myanmarul nu are ambasada sau consulat aici. Doamnele de la Lufthansa mi-au zis ca la ei poti intreba de regimul vizelor, dar cine face asta?

Sursa informatiilor lor interne, se pare, este acest Travel Information Manual, publicat de IATA in fiecare luna, dupa care se ghideaza orice companie aeriana din lume. Nu poate fi consultat decat de cei care il cumpara/se aboneaza la el. In acest manual apare ca romanii au nevoie de o scrisoare de pre-aprobare a vizei pentru Myanmar. Statul roman, Ministerul Afacerilor Externe, zice ca nu, avem dreptul sa primim viza acolo, pe aeroport.

Asadar, cine are dreptate? Cine stabileste regulile? Statul sau Lufthansa/IATA?

Luni sun la MAE. La Directia Consulara am dat peste niste doamne foarte dragute pe care le-am cam hartuit la telefon cu problema mea. Si care m-au asigurat ca informatia este corecta. Ca nu exista o alta informare cum ca am avea nevoie de alte lucruri pentru aceasta viza. Au facut chiar si un demers in numele meu, insa deocamdata nu au primit nici un raspuns.

De partea cealalta, aveam de decis ce facem: plecam in alta data, tot in Birmania, sau ne luam o parte din bani inapoi si aia e? Dar pana la urma, de ce asa? Noi nu am fost de vina cu nimic. Daca Lufthansa avea cerinte speciale legate de viza, de ce nu ni le-a zis? Am sunat la call center, asa cum ne-au indemnat doamnele din aeroport. Doamna de la call-center ne-a trimis inapoi in aeroport. Acolo, am dat peste aceleasi doamne. Care si-au sustinut punctul de vedere, desi ne-am certat cu ele si le-am adus tot felul de documente doveditoare ca avem dreptate (ce zice MAE romanesc, ce zic birmanezii). Ne-au zis ca ele sunt de fapt de la Austrian, ca Lufthansa nu are reprezentanta in ROmania decat acel call-center si doar acolo se rezolva problema (!!!!! – adica ne-au plimbat de la unii la altii, poate ne plictisim).

In aeroport am sunat la call-center. Dupa mai multe insistente si vorbit in contradictoriu, reusim sa vorbim cu o alta doamna cu o functie un pic mai mare. Ii repetam povestea si ea o tinea p-a ei: daca asa apare in sistemul nostru, nu va putem da drumul. Eram din ce in ce mai exasperati pentru ca nu pricepeam cum e posibil ca statul roman sa ma lase sa plec, iar Lufthansa nu! Pana la urma a cedat, oarecum, si am ajuns la urmatoarea intelegere: ne schimbam data biletului – 240 eur pentru amandoi, bani recuperabili daca venim cu o hartie de la MAE care zice ca nu avem nevoie de viza.

Dar banii pierduti pe rezervarea de la hotel? Dar nervii? dar oboseala? P-astea cine le plateste? Basca, trebuie sa facem rost de hartia de pre-aprobare a vizei ca altfel oricum nu ne lasa sa plecam. La un search pe google gasim mai multe site-uri care fac asta. OK, si cum, trimit banii asa cuiva pe net, care zice ca-mi da o hartie oficiala prin care mi se aproba viza? Pana la urma am ajuns la Ministerul Turismului din Myanmar (al treilea minister vizitat online pentru info despre viza dupa cel de Externe si cel al Imigratiei si Populatiei) unde am gasit un site care pare mai oficial decat celelalte. Unde am platit 95 $ + taxa (vreo 100$ in total, de fapt) pentru “express tourist visa” de primit in 3 zile. Si inteleg ca in aceasta suma sunt inclusi si cei 40$ cat costa viza pe aeroport.

Nici acum nu stiu daca aceasta hartie e obligatorie sau nu. In mod oficial, nu. Nici pe mae.ro, nici pe site-urile birmaneze nu apare nici urma de asa ceva – scrisoare de pre-aprobare a vizei. Doar un link, undeva, de unde te prinzi ca acolo afli cum e cu viza. Insa trebuie sa STII ca ai nevoie de asa ceva. Asadar eu, un cetatean simplu, cu oaresce indemanare la internet si ceva inteligenta, cum ar fi trebuit sa procedez sa aflu informatiile cu pricina? Pentru ca nu am vazut niciunde scris ca la compania aeriana te interesezi ce-ti trebuie pentru viza. Eu stiu ca acolo ajungi DUPA ce ai aflat cum e cu viza. DUPA ce incepi demersurile sau chiar ai viza. Atunci te duci sa-ti iei biletul de avion.

Well. Noua data a plecarii este 21 ianuarie. Pana atunci, ar trebui sa am si hartia cu pricina. Sunt curioasa cum vor decurge lucrurile de data asta.

This entry was posted in aberatii and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Cum n-am plecat (deocamdata) in Birmania

  1. Catalina says:

    Doamne fereste! Asa ceva n-am auzit de cand sunt eu! Ce oameni idioti, ce lipsa de comunicare si cate dead-end-uri. Sper ca pe 21 ianuarie totul va merge snur si urmatorul articol va fi despre cum e IN Birmania. Ti pup si drum bun!

  2. Radu says:

    Îmi pare tare rău de încurcătura ta. Am aruncat și eu un ochi pe site-urile menționate de tine. Informațiile sunt foarte prost expuse pe site-urile din Myanmar și, în completare, site-ul român (MAE) aduce o dezinformare gravă: numai anumite vize pot fi obținute la sosire, iar printre ele nu este și cea de turist! Dacă te uiți pe formularul pentru viză la sosire ( http://www.mofa.gov.mm/On-Arrival%20Visa%20Matters/Information%20and%20Visa%20Forms_OAV.pdf ) ai să vezi că pentru aceste vize (cu excepția celei de transit) ai nevoie de invitații. Situația e ai clar prezentată pe site-ul ambasadei din Berlin: http://www.botschaft-myanmar.de/4.html . Ocazie cu care nu mă pot abține să nu îți recomand Meditation Visa! Poate se obține mai ușor :))
    Și un sfat: interesează-te întotdeauna la compania aeriană de aceste detalii. Ei sunt mult mai atenți la genul ăsta de detalii dintr-un motiv simplu: multe țări îi obligă să aducă înapoi pasagerii care nu sunt acceptați să intre.
    Baftă multă și concediu plăcut!

  3. Anurim says:

    @Radu – am citit si eu regulile din document, insa cum niciunde nu se specifica “tourist visa”, am dedus ca e asa cum spune MAE, obtin viza pe aeroport. Ce e drept, poate ca tocmai acest fapt, ca nu se specifica “tourist visa”, ar fi trebuit sa ma alerteze si sa ma faca sa ma intreb ce trebuie sa fac eu, turist, pentru asa ceva.
    Da, asta cu compania aeriana sa-mi fie invatatura de minte mie si altora (ca d-aia am scris articolul, poate altii nu patesc ca mine). Acum stiu, deci o sa fie mai bine data viitoare.
    Intre timp, astept ca pe ace scrisoarea de pre-aprobare, sper sa se rezolve in timp util.
    merci, sa fie!

  4. E bine sa intri si pe forumurile mari cu sectiuni de turism (softpedia, computergames, desprecopii etc) unde poti da peste informatii utile inainte sa patesti astfel de chestii.
    PS De-aia m-am hotarat eu sa termin de vazut Europa. Cred ca le-as fi aruncat din aeroport pe geam direct pe vacile alea daca pierdeam o super vacanta ca sunt ele tampite.

  5. Anurim says:

    @Doru – da, mi-am invatat lectia de data asta. Daca ma mai hotarasc la vreo tara asa indepartata si exotica cum e Burma, o sa fac documentare serioasa despre viza si tot restul.

    Culmea e ca s-ar putea ca ele sa fi avut dreptate. Si atunci sa nu ma duc eu sa fac scandal la MAE ca dezinformeaza sau nu informeaza indeajuns cetatenii? Of. Intre timp am depus o cerere la ei pentru un document oficial in care sa-mi spuna exact cum e cu viza de Myanmar. In 30 de zile (poate mai putin, totusi) o sa aflu ce si cum :).

  6. sushimade says:

    Lufthansa are reprezentanta in RO, si chiar una mare, prin zona Primaverii. Parca pe Aleea Alexandru. Da, nr. 9A, e trecuta si pe site-ul lor. Problema este ca de ceva vreme au inceput sa faca ping-pong cu clientii. Daca ai rezervat pe Internet, te pune sa “vorbesti” cu Internetul pentru orice problema legata de bilet/rezervare. Iar daca nu ceri banii inapoi (taxele de aeroport, pe care sunt obligati sa ti le dea inapoi, indiferent daca a fost vina ta sau a lor pentru neimbarcare!), ei nu ti-i dau din oficiu.

  7. Anurim says:

    banii o sa-i cer cu siguranta, mai ales ca MAE mi-a trimis o hartie care sustine informatia initiala. Intre timp, intoarsa din vacanta, pot sa spun ca la fata locului, pe aeroport, se completeaza niste hartii pentru visa on arrival, platesti si aia e. Nu mi-e clar daca cei care plateau, aveau si vreo alta hartie la mana (gen invitatie), insa nu cred ca nu ne-ar fi lasat sa intram cu actele specificate acolo.

  8. Anurim says:

    @sushimade – am fost la ei si n-am putut intra in cladire. Trebuia sa sunam si 10 min ne-au tinut la telefon ascultand un robot. Dar nu cred ca o sa ma las pagubasa 🙂

  9. ale.xandra says:

    Salutare tuturor ,
    Anurim , eu intentionez sa merg in myanmar in ian 2015 ,
    O sa iau un zbor de la milano la bangkok ,unde intenzionez sa cer viza on arival dupa sa iau un zbor spre yangon .
    Crezi ca as putea intampina probleme ? din tara eu plec in italia ,nu au motive sa nu ma lase ,iar din italia in thailanda .
    In urma experientei tale poti sa-ti faci ceva recomandari pentru usura lucrurile ?

  10. Anurim says:

    ale.xandra – din Thailanda poti lua viza pentru Myanmar, nu stiu cat dureaza, insa. Si va trebui probabil sa te inscrii in cele 15 zile din visa-on-arrival din Thailanda. Dar daca poti face asta, nu e prea departe, faci cam 45 min cu avionul pana la Yangon.

  11. Sorin says:

    Partea buna este ca Romania este pe lista tarilor care pot obtine viza pentru Myanmar online ( http://evisa.moip.gov.mm/ – proces usor si in cel mult 3-4 zile ai viza in mail).

  12. Harry says:

    Uittati ce zice site-ul ambasadei Romaniei din Bangkok: “Pentru viza turistică, cetăţenii români se pot adresa unei misiuni diplomatice a Republicii Uniunii Myanmar conform listei publicate de Ministerul Afacerilor externe myanmarez. Viza turistică nu poate fi obţinută la frontieră dar există, posibilitatea de a obţine înainte de călătorie o viza electronică şi de o ridica la frontieră”.
    Acelasi lucru este si pe site-ul autoritatilor statului Mynamar: exista VOA (visa on arrival) dar nu pentru turisti. Turistii trebuie sa obtina (cel putin) o viza electronica anterior plecarii din Romania.
    Mie mi se pare ca Lufthansa a procedat corect ! Nu aveai nimic (nici aprobarea de evisa), ca atare nu puteau sa riste sa ii oblige Mynamar sa te aduca inapoi pe cheltuiala lor.
    Ramane problema cu MAE …

  13. Anurim says:

    @Harry – la vremea aceea, cel putin, nu exista clar specificat pe site-ul MAE birmanez ca turistii nu pot aplica pentru VOA. Puteai sa te prinzi de asta prin omisiune, insa nu era niciunde specificat ce anume trebuie sa faca turistii care vor sa vina in aceasta tara. Combinand informatiile precare de acolo cu faptul ca pe site-ul MAE romanesc scrie ca cetatenii romani pot obtine VOA – concluzia mea a fost clara. E posibil ca Lufthansa sa aiba dreptate, desigur, dar pentru mine a fost genul ala de situatie in care toata lumea e „acoperita”, eu am pierdut o saptamana si nu e vina nimanui. Sincera sa fiu, nu mi-a trecut prin cap sa ma uit ce scrie pe site-ul ambasadei noastre din Bangkok pentru ca nu aveam de ce sa o fac, actually. Eu mergeam in Myanmar, nu in Thailanda.

    @Sorin – pe acest site nu am ajuns. Sau daca am ajuns, nu arata deloc asa. Dar sincer acum, cum iti poate trece prin cap sa intri sa cauti site-ul ministerului imigratiei si populatiei ca sa afli cum intri in aceasta tara? Nu te duci la MAE? Nu ministerul de externe e cel insarcinat cu aceste chestiuni legate de vize si turisti? Pana la urma si eu am primit o viza electronica, a venit in 7 zile desi platisem o taxa de urgenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.