“Capriciile” lui Paganini

Pe 19 mai am avut norocul, ca nu pot sa-i zic altfel, sa fiu cea care a castigat (prin tagere la sorti!) doua bilete la “Turneul Stradivarius” la un concurs pe blogul Cristinei Bazavan. M-am mirat foarte ca am castigat, eu niciodata nu am obtinut ceva printr-o tragere la sorti :). Dar de data asta planetele s-au aliniat si uite-ma cum, pe o ploaie torentiala, doar in sandale si cu blugii rupti, am ajuns la Sala Radio.

Eu am o slabiciune pentru vioara. Poate si pentru ca tata a fost profesor de vioara, iar eu n-am invatat sa cant niciodata la instrumentul asta. Acum vreo doi ani imi intrase in cap ideea ca as vrea sa invat, macar asa, putin, sa cant la vioara tatei, insa nu m-am mobilizat deloc, din pacate. Mi-am dat seama, totusi, ca sa ajungi sa manuiesti instrumentul asta e nevoie de mult timp si de rabdare, trebuie sa treci prin perioada indelungata in care nu-ti ies decat niste scartaieli care scot vecinii din minti ca apoi sa ajungi sa simti ca intr-adevar canti. Si nu m-am vazut in stare.

Asadar, manata de aceste sentimente amestecate, am purces sa-l ascult pe Tomescu cum canta Paganini. Au fost momente cand mi se parea ireal cum poate omul asta sa-si miste mainile pe instrument, cu o rapiditate si o dexteritate extraterestre. E foarte greu sa canti toate cele 24 de Capricii, sunt bucati dificile, necesita multa tehnica si evident, multa munca. Am avut senzatia, uneori, ca nici el nu respira pana cand nu termina o “fraza” complicata, vedeam cum intregul corp e incordat si concentrat pe o singura chestie: vioara.

Mi-a placut foarte mult. Insa, in economia spectacolului, as fi renuntat la anumite clipuri care se derulau in spatele violonistului, pe un ecran. Erau interesante cele care aratau cum se face o vioara, erau filmate de la sfarsit la inceput. Insa celelalte mai mult ma deranjau. Dar na, asta e doar parerea mea :).

Pe Alexandru Tomescu il mai puteti vedea pe 26 mai la Dumbraveni – Catedrala Armeneasca, pe 27 mai la Targu Mures, la Casa de Cultura Mihai Eminescu si pe 29 mai la Baia Mare, la Sala de concerte Rotary a Liceului de Arta. Cine poate si vrea, sa mearga. Merita.

Mai multe info despre turneu pe www.turneulstradivarius.ro

This entry was posted in concerte and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.