Poveste cu blonde

Mi-am adus aminte zilele trecute, discutand cu Maldita, de urmatorul moment destul de amuzant din copilaria mea.

In august 1990 am plecat in Franta la un festival de folclor. Pe vremea aceea aveam 12 ani si faceam parte dintr-un ansamblu, la Deva, alaturi de alti copii cam de varsta mea. A fost prima data cand am iesit din tara, iar calatoria, cu totul, a fost decisiva, intr-un fel, pentru evolutia mea de mai tarziu. Ne-am pregatit cum am stiut noi mai bine pentru festival, aveam un program destul de incarcat, cu multe dansuri, aveam si o trupa de copii-calusari din nu mai stiu ce sat din varf de munte, si s-au gandit coregrafii ca ar fi frumos daca am invata si un cantecel in franceza sa-l cantam la sfarsit, spre deliciul audientei bretone, unde mergeam.

Zis si facut. Am invatat versurile pe de rost, ca papagalii, fara sa stim ce inseamna prea bine, nu de alta dar nici unul nu facusem inca franceza la scoala. Sau aia care facusera nu stiau sa zica decat “J’ai faim”, “Bonjour”, “Salut” si cam atat.

Ce cantecel credeti ca au cantat 30 de copii pana in 13 ani francezilor care ne priveau cu curiozitate amestecata cu un fel de mila (doar eram les enfants de Roumanie fix dupa caderea regimului Ceausescu)?

“Aupres de ma blonde / Qu’il fait bon, fait bon, fait bon (langa blonda mea/ ce bine e, ce bine e, ce bine e)
Aupres de ma blonde / Qu’il fait bon dormir” (langa blonda mea / ce bine e sa dormi)

Nu-mi amintesc deloc ce reactii erau atunci cand cantam, imi amintesc insa de calusarii din varful muntelui care sa straduiau cat puteau sa pronunte corect si tot ardeleneste le iesea. Cu “blondîîîîîîîî” la sfarsit, sa nu cumva sa greseasca.

Asta e cantecelul, l-am gasit pe youtube:))

This entry was posted in aberatii and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Poveste cu blonde

 1. Kaos AD says:

  OMG, ce erau în stare să facă pe vremea aia copiii ca să evadeze, măcar pentru un scurt moment, din polul infracționalității din România.

 2. DeBabacu says:

  Foarte inspirat cantecu , cu anii chiar am reusit sa ne afirmam doar pe parte de blonde la export :))

 3. Anurim says:

  Mai Kaos, pe vremea aceea cred ca altfel aratau statisticile:). Om rau ce esti!:)
  @DeBabacu – :))
  @Mafu – eu astept un link sa scriu si eu “Like” la tine:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.