Un turc, un ungur, un australian și doi români intră într-un bar

În 2015, eu și S. am plecat într-o călătorie de o lună în Georgia, „vecinii” noștri de peste Marea Neagră. A fost o călătorie foarte interesantă într-o țară asemănătoare cu România, însă suficient de diferită încât să nu am de-a dreptul senzația că sunt în Bulgaria. Au vinuri foarte bune și peisaje montane demențiale!

Am decis, la un moment dat, să le vizităm munții și așa am ajuns pe o ploaie mocănească la Mestia, un fel de Sinaia din Caucaz. Sau poate Azuga. Anyway, coleg de drum ne-a fost un australian, Dave, care făcea o călătorie mai lungă în estul Europei, un tip simpatic și foarte deschis, dar foarte nepregătit pentru munte (așa îmi părea mie din cum era îmbrăcat, era cam frig în mai, dar na, poate e doar părerea mea).

Într-o zi am plecat pe jos spre un ghețar. Drumul lat, dar lung, ne-a cam istovit, așa că la întoarcere tare ne-am bucurat când o mașină s-a oprit lângă noi, iar șoferul ne-a poftit, în engleză, să ne urcăm în mașină să ne ducă înapoi în sat. Pe drum l-am cules și pe Dave, cu care nu ne văzusem sus pe ghețar și care era în pantaloni scurți și fără niciun rucsac sau altceva la el.

Zgribuliți, am decis să bem ceva împreună. Șoferul era ungur și prietenul lui era turc. Amândoi lucrau la Amsterdam, erau programatori. La masă, noi și ungurul începem să povestim despre România și Ungaria, chestiuni politice și istorice, într-un mod foarte amuzant și relaxat. N-aveam niciunii vreun „dinte” împotriva celuilalt, Doamne feri, eram pe aceeași lungime de undă legat de naționalismele vânturate atât la noi, cât și la ei, făceam mișto de ele, mai degrabă. Dave australianul, timid, întreabă care e faza mai exact. Băieții încep să-i explice istoria, în mare, cine în ce imperiu a fost și care-i faza. Colegul turc, la un moment dat, remarcă: „Da, dar ați fost cu toții în Imperiul Otoman!”, la care am izbucnit în râs, nu zisese el mare lucru până atunci, dar asta a fost de ajuns.

Mă uit la Dave care, probabil, încerca să vizualizeze harta Europei de est, pe unde e România, unde e Ungaria, unde e Turcia.. Prin ochii lui de australian, lucrurile astea păreau foarte depărtate, însă era curios și punea întrebări, ca apoi, la final, să conchidă: „This is a very interesting history lesson for me”.

Am stat împreună și la cină, cu toții am fost de acord că berea și vinul din Georgia sunt extrem de bune, la fel și mâncarea, ca munții sunt foarte frumoși și că, în general, ne bucuram că veniserăm și că ne întâlniserăm așa spontan. Nu ne-am făcut planuri să ne vedem și a doua zi (programatorii plecau, Dave avea planuri de plecat în altă excursie decât noi), dar mi s-a părut foarte simpatică după-masa aceea, stând la masă cu oamenii ăștia cu care practic nu aveam nimic de împărțit, dar cu care s-a dovedit că de fapt aveam destule de împărtășit.

Insoritul 2014

Nu pot sa ma plang one bit de anul asta. M-am dus in Birmania, am stat 2 saptamani in Creta si inca niste zile prin Bulgaria, am fost bronzata in mijlocul iernii, in mijlocul verii si un pic in toamna, asa ca mi-am scos parleala cu soarele si marea si cu exoticul si pentru anii in care am vazut marea doar prin pozele prietenilor.

N-am avut parte chiar de o vara fara job-uri, dar asta e un proiect la care inca lucrez, idealul meu in viata fiind sa inchid pravalia cam prin iunie si s-o mai deschid abia la mijlocul lui septembrie, cam cum era pe vremuri anul scolar. Sa am o bucata clara de cateva luni de vacanta pura. Dar asta e TO DO pe 2015.

Daca e sa-mi fac bilantul, anul asta a fost mai important decat multe altele din multe puncte de vedere. E “impanat” cu o gramada de first-times: prima data cand am fost in Asia, prima data cand am fost iarna in tarile calde, prima data cand am intrat la master, prima data (:P) cand m-am maritat.

Anul asta s-au nascut Pizza, Pia, Ania, Clara si “harciogul” Adinei (printre altii, desigur), niste viitori Cai de nadejde ai societatii (ma refer, desigur, la zodia Calului din zodiacul chinezesc), iar de unii ma bucur destul de des, atunci cand sunt lasata sa ii iau in brate si sa-i smotocesc.

Si daca e sa ma iau dupa spusele chiromantului din Yangon, la mine de-abia amu’ incepe piesa, deci te astept ca si cand, 2015!

10 ani

Ma simt aniversara azi, cu ocazia investirii noului presedinte. M-am uitat la televizor vreo cateva ore, pana cand Base a plecat de la Cotroceni, si-n cap adunam si puneam unul langa altul simboluri, faceam clasificari, incercam sa le dau o interpretare si apoi ma amuzam cum fac eu pe antropologul de pe canapea :). Probabil ca pe 21 decembrie 1989, adica acum 25 de ani, nu ne-am fi gandit ca in anul 2014 o sa avem un presedinte neamt si reformat, dar asta e normal, atunci aveam alte probleme de rezolvat. Iar investitura produsa fix in aceasta zi ii da o mai mare importanta, fiind asociata cu semnificatia acestei zile pentru noi, dar si cu faptul ca intr-adevar it is the end of an era. Si am vrut sa urmaresc toata ceremonia asta ca sa pot marca si eu momentul in capul meu, acela ca acum avem alt presedinte.

Si cu ocazia asta am luat la rand lunile decembrie din ultimii 10 ani de pe blogul asta, pentru ca, ce sa vezi, in 2004 Traian Basescu a fost ales presedinte, iar eu am inceput sa scriu pe blog :)). Si-mi pare ca am pierdut, in 10 ani, inconstienta cu care scriam, ca intr-un jurnal, despre gandurile si emotiile mele. Nu-mi era deloc rusine sa o fac, ba mai mult, ma simteam bine, eliberata, imi venea sa scriu in fiecare zi despre orice nimic, asa cum faceam si cu propriul jurnal. Incetul cu incetul am incetat sa scriu despre asta pana cand am incetat, aproape, sa scriu.

Probabil ca motivatia principala a scrisului era, pentru mine, cautarea de sine, care nu s-a mai putut produce in the open, mai ales dupa cateva admonestari din partea unor oameni la care tineam (“Nu vreau sa scrii despre asta pentru ca e si viata mea privata si nu vreau sa apara niciunde” mi-a zis prin 2006 un fost iubit. Sau “te rog sterge postul ala ca nu vreau sa vada ea ca noi ne-am vazut in ziua x” – rugaminte de la un alt fost la un an dupa ce ne-am despartit – si acum mi-e ciuda ca am facut-o). Si apoi, nu mai era cool, ma facusem bloggerita si scriam despre lucruri importante (sic!), nu despre mici cautari, intrebari, naivitati de om indragostit sau cu inima zdrobita, cum am fost de destule ori.

Citind azi prin posturile vechi de decembrie, de fiecare data amintindu-mi de tata, de bunica-mea, de cum era ziua mea cand eram mica, de cum a fost la Revolutie pentru mine, facand bilanturi si liste de to do, mi-am dat seama ca asta am pierdut in 10 ani, curajul de a ma arata fix asa cum sunt. It’s about time I fix this.

My New Age self

am dat peste o pagina pe net care imi spune tot felul de nazbatii despre ziua mea de nastere. De la zodiacul mayas, la cel egiptean, la ce piatra mi se potriveste si cu ce numar ar trebui sa ma cuplez, toate astea le-am aflat de AICI.

Si iata ce se spune despre mine :))

24 December 1978

Your date of conception was on or about 2 April 1978 which was a Sunday.

You were born on a Sunday
under the astrological sign Capricorn.
Your Life path number is 7.

Your fortune cookie reads:
Nature, time and patience are the three best physicians.

Life Path Compatibility:
You are most compatible with those with the Life Path numbers 1, 5 & 7.
You should get along well with those with the Life Path numbers 4 & 22.
You may or may not get along well with those with the Life Path number 9.
You are least compatible with those with the Life Path numbers 2, 3, 6, 8 & 11.

The Julian calendar date of your birth is 2443866.5.
The golden number for 1978 is 3.
The epact number for 1978 is 21.
The year 1978 was not a leap year.

Your birthday falls into the Chinese year beginning 2/7/1978 and ending 1/27/1979.
You were born in the Chinese year of the Horse.

Your Native American Zodiac sign is Goose; your plant is Bramble.

You were born in the Egyptian month of Famenoth, the third month of the season of Poret (Emergence – Fertile soil).

Your date of birth on the Hebrew calendar is 24 Kislev 5739.
Or if you were born after sundown then the date is 25 Kislev 5739.

The Mayan Calendar long count date of your birthday is 12.18.5.9.2 which is
12 baktun 18 katun 5 tun 9 uinal 2 kin

The Hijra (Islamic Calendar) date of your birth is Sunday, 23 Muharram 1399 (1399-1-23).

The date of Easter on your birth year was Sunday, 26 March 1978.
The date of Orthodox Easter on your birth year was Sunday, 30 April 1978.
The date of Ash Wednesday (the first day of Lent) on your birth year was Wednesday 8 February 1978.
The date of Whitsun (Pentecost Sunday) in the year of your birth was Sunday 14 May 1978.
The date of Whisuntide in the year of your birth was Sunday 21 May 1978.
The date of Rosh Hashanah in the year of your birth was Monday, 2 October 1978.
The date of Passover in the year of your birth was Saturday, 22 April 1978.
The date of Mardi Gras on your birth year was Tuesday 7 February 1978.

As of 2/22/2013 5:34:51 AM EST
You are 34 years old.
You are 410 months old.
You are 1,782 weeks old.
You are 12,479 days old.
You are 299,501 hours old.
You are 17,970,094 minutes old.
You are 1,078,205,691 seconds old.

Celebrities who share your birthday:
Ryan Seacrest (1974) Ricky Martin (1971) Mary Higgins Clark (1929)
Ava Gardner (1922) Howard Hughes (1905) Johnny Gruelle (1880)
Kit Carson (1809)

Top songs of 1978
Night Fever by Bee Gees Shadow Dancing by Andy Gibb
Le Freak by Chic Stayin’ Alive by Bee Gees
Kiss You All Over by Exile Boogie Oogie Oogie by A Taste of Honey
Baby Come Back by Player MacArthur Park by Donna Summer
Thicker Than Water by Andy Gibb Three Times a Lady by Commodores

Your age is the equivalent of a dog that is 4.88414872798434 years old. (You’re still chasing cats!)

Your lucky day is Saturday.
Your lucky number is 8.
Your ruling planet(s) is Saturn & Uranus.
Your lucky dates are 8th, 17th, 26th.
Your opposition sign is Cancer.
Your opposition number(s) is 2 & 7.

Today is not one of your lucky days!

There are 305 days till your next birthday
on which your cake will have 35 candles.

Those 35 candles produce 35 BTUs,
or 8,820 calories of heat (that’s only 8.8200 food Calories!) .
You can boil 4.00 US ounces of water with that many candles.

In 1978 there were approximately 3.1 million births in the US.
In 1978 the US population was approximately 203,302,031 people, 57.4 persons per square mile.
In 1978 in the US there were approximately 2,152,662 marriages (10.1%) and 1,036,000 divorces (4.9%)
In 1978 in the US there were approximately 1,921,000 deaths (9.5 per 1000)
In the US a new person is born approximately every 8 seconds.
In the US one person dies approximately every 12 seconds.

In 1978 the population of Australia was approximately 14,430,830.
In 1978 there were approximately 224,181 births in Australia.
In 1978 in Australia there were approximately 102,958 marriages and 40,608 divorces.
In 1978 in Australia there were approximately 108,425 deaths.

Your birth flower is POINSETTIA

Your birthstone is Blue Zircon

The Mystical properties of Blue Zircon

Zircon helps one be more at peace with oneself.

Some lists consider these stones to be your birthstone. (Birthstone lists come from Jewelers, Tibet, Ayurvedic Indian medicine, and other sources)

Blue Topaz, Ruby, Lapis Lazuli

Your birth tree is

Apple Tree, the Love

Of slight build, lots of charm, appeal and attraction, pleasant aura, flirtatious, adventurous, sensitive, always in love, wants to love and be loved, faithful and tender partner, very generous, scientific talents, lives for today, a carefree philosopher with imagination.

There are 306 days till Christmas 2013!
There are 319 days till Orthodox Christmas!

The moon’s phase on the day you were
born was waning crescent.

Versus

Reprezentau, unul pentru altul, mai degraba o categorie de oameni fata de care aveau o reactie, careia trebuia sa-i spuna vreo doua, pe care trebuia si voiau sa o inteleaga, dar mai intai trebuia sa spuna tot ce nu spusesera pana atunci.

EA, cu ceasul biologic tictactictac, cautand povestea AIA, barbatul ALA. Ingrijorata ca ei nu se mai indragostesc. Ca fug ca dracu’ de tamaie cand aud cuvantul relatie. Ca, desi da foarte mult, se pare ca asta sperie. Incearca sa inteleaga cum si de ce au ajuns ei sa se sperie de prea-bine. Cum nu se pot bucura, cum nu pot aprecia, de ce sunt intr-o continua alergatura fara sens, fara ca nici ei sa priceapa. Ei, barbatii.

EL, sarmant si afisand o atitudine de golan, fost suferind in dragoste, romantic in adancul sufletului, rau de gura, dar tandru, sufletist, amuzant. Speriat ca ea vrea copil. Copil si atat. Dar cu copilul din el ce se intampla? Si cu viata lui? Si cu restul femeilor pe care nu le-a avut si acum o sa fie si mai greu sa le aiba? Si cu gasca, cu plecarile inopinate la munte, betiile, cluburile? Speriat de prea bine, e ceva putred acolo, nu exista asa femeie. Sigur vrea sa ma imbarlige. Sigur vrea sa ma traga de partea cealalta.

Fiecare ramane de partea lui, cu fricile lui, fara sa se amestece unul cu altul prea mult. Intr-o lume normala, ei ar fi ras, ar fi dansat, s-ar fi pupat, s-ar fi iubit, ar fi calatorit, ar fi gatit impreuna. Insa le e prea frica sa traiasca asa, pur si simplu. Dar daca ea vrea copil? Dar de ce el nu e indragostit?

tic-tac-tic-tac

:)

Pentru ca e ziua lui azi
Dar si pentru ca melodia asta imi place foarte
Si ajunge la urechile mele in momente cheie, cumva
Iar azi e una din zilele alea potrivite pentru ea

Ladies and gentlemen, I give you David Bowie – Absolute beginners (Versuri mai jos). Enjoy

I’ve nothing much to offer
There’s nothing much to take
I’m an absolute beginner
And I’m absolutely sane
As long as we’re together
The rest can go to hell
I absolutely love you
But we’re absolute beginners
With eyes completely open
But nervous all the same

If our love song
Could fly over mountains
Could laugh at the ocean
Just like the films
There’s no reason
To feel all the hard times
To lay down the hard lines
It’s absolutely true

Nothing much could happen
Nothing we can’t shake
Oh we’re absolute beginners
With nothing much at stake
As long as you’re still smiling
There’s nothing more I need
I absolutely love you
But we’re absolute beginners
But if my love is your love
We’re certain to succeed

If our love song
Could fly over mountains
Could sail over heartaches
Just like the films
There’s no reason
To feel all the hard times
To lay down the hard lines
It’s absolutely true

La teatru, ca-n viata

Mi se intampla in ultima vreme ca viata sa imi dea fix ceea ce am nevoie, atunci cand am nevoie. Si nu contenesc sa ma mir de aceste mici “coincidente” si sa ma bucur de ele pentru ca am senzatia ca cineva acolo sus ma iubeste.

Fie ca a fost vorba de un spectacol de dans contemporan de la care am plecat cu ochii in lacrimi si care cumva m-a scos la lumina din perioada neagra pe care tocmai o traversam, fie ca ma gandeam la doua prietene, vorbeam despre ele, iar ele taman atunci s-au gasit sa ma sune, sau, zilele trecute, o piesa de teatru, toate m-au surprins prin timingul perfect in care s-au intamplat.

Duminica am fost la Teatrul Foarte Mic la “Ma tot duc“. De la un capat la altul am ras si am plans pentru ca era acolo, concentrata intr-o ora, cam toata viata mea amoroasa din ultima vreme. Ba plec, ba nu, mai stau. Ba nu, pleaca el. Gresit, mai sta. And now, repeat from the beginning.

Oana Pellea si Mihai Gruia Sandu m-au bucurat, m-au emotionat si m-au ajutat sa ma vad de la distanta. Si sa ma obiectivez putin de ceea ce traiesc, sa-mi privesc bucata asta de viata, sa o constat si, fara sa o judec, sa o accept asa cum e. As vrea sa va pot spune in cuvinte mestesugite cat de misto e piesa asta, insa nu m-am priceput niciodata la cronici. Asa ca mai bine va indemn sa mergeti sa o vedeti, ca e mai simplu.

A nimanui

Cred ca una din cele mai nasoale senzatii pe care le ai dupa o anumita varsta e aia ca esti a nimanui. Ca nu ai un rost in viata de care sa te atarni, ca umbli asa, suflet singur prin lumea asta mare… Cand te uiti in jur si simti ca nu esti din niciunul din filmele care ruleaza in jurul tau. Dar nici nu stii in ce-ai vrea sa joci. Nu te recunosti pe tine, daramite care e filmul tau.

Sau poate ca-s io intr-o stare azi.